Tenaville suuhun sopivaa ruokaa

Suomen Tenava päiväkodit Oy:n keskuskeittiössä Espoossa valmistetaan joka arkipäivä yli tuhat  muksuille maistuvaa ateriaa 29:ään eri päiväkotiyksikköön Espooseen, Tuusulaan, Nurmijärvelle ja Kirkkonummelle. Lisäksi toimitetaan välipaloja 12:een esikouluun.

Suomen Tenava päiväkodit Oy:n keskuskeittiössä Espoossa valmistetaan joka arkipäivä yli tuhat  muksuille maistuvaa ateriaa 29:ään eri päiväkotiyksikköön Espooseen, Tuusulaan, Nurmijärvelle ja Kirkkonummelle. Lisäksi toimitetaan välipaloja 12:een esikouluun.

Ruoan valmistuksesta, pakkaamisesta ja  kuljetuksesta  vastaa ruokapalvelupäällikkö Eila Aallon lisäksi kahdeksan hengen ammattilaistiimi.  Päiväkotilasten allergiat ovat lisääntyneet, joten tiimiin kuuluu oma allergiavastaava, joka muokkaa päivittäin perusruokalistaa allergisille sopivaksi ja tarkistaa reseptien raaka-aineet. Myös lasten vanhempien vastuulla on huolehtia lapsensa ruokavalion oikeellisuudesta mm. toimittamalla tarvittaessa erityisruokavalioon oikeuttava  lääkärintodistus.  Jokaiselle uudelle päiväkotilapselle täytetään henkilökohtainen sallitut/ kielleteyt ruoka-ainelista. Lasten kohdalla erityisruokavalioiden valmistuksessa on oltava erityisen tarkkana:pieni keho ei siedä suuria määriä allergisoivaa ainesosaa.

Tenava päiväkodeissa noudatetaan 8 viikon kiertävää ruokalistaa. Ruokalistalla huomioidaan vuoden aikojen vaihtelut ja tavarantoimittajien ruokateemojakin on lasten ruokailussa sovellettu. Syksyinen Kekri-teema on ollut erityisen suosittu värikkään kampanja- materiaalinsa ansiosta. Myös Lännen-teemaa  ja Kala-teemaa on kokeiltu.

Kala koetaan kuitenkin haasteena lapsen lautasella. Pikkuasiakkaille ei tahdo kala maistua, vaikka sitä suosituksiin perustuenkin olisi hyvä opetella syömään vähintään kaksi kertaa viikossa.  ”Kun kalaruokaa lisätään ruokalistalle tulee päiväkodin henkilökunnalta lähes välittömästi palautetta, että lapset jättävät annoksensa syömättä. Tämä heijastuu sitten muuhunkin jaksamiseen päiväkotipäivän aikana”, kertoo Eila Aalto. Olisikohan tässä tuotekehittelyn paikka resepti- nikkareille? Miten luoda maistuvaa kalaruokaa kaiken ikäisille?

Makaronilaatikko pitää pintansa ykkösenä lasten suosikkiruokalistalla. Syynä  tähän lienee ruoan selkeys, tuttuus ja helppo syötävyys. Yleensäkin lapsille ruokalistoja suunniteltaessa on pitäydyttävä perusmauissa ja tuotava esille raaka-aineiden värikkyys, puhtaus ja ymmärrettävyys. Valmisruokia Tenava päiväkotien keittiössä käytetäänkin mahdollisimman vähän ja ruoka pyritään valmistamaan aika pitkälle itse, jolloin tiedetään mitä  tuotetaan. ”Tavoitteena on tarjota kotiruoan makuista ruokaa- vain lihapullat ostetaan valmiina eineksinä”, Eila Aalto summaa.

Lapsilta saa persoonallista ruokapalautetta keittiöön asti lähetettävien havainnollisten piirrosten muodossa, mutta palautetta kerätään säännöllisesti myös ”Minun päiväni”- palautelomakkeella. Päiväkotihenkilökunnan tehtävänä on seurata päivittäin lasten ruokailua mm. tarkkailemalla tuleeko ruoka-annokset syötyä.

Eila Aalto tiimeineen vierailee säännöllisesti  eri päiväkotiyksiköissä. Myös lapset voivat tulla retkelle Tenava päiväkodin keskuskeittiöön. Lapsille on elämys pukea päällensä suojavarusteet ja kokin hattu. Keittiön isot laitteet tekevät varmasti vaikutuksen ja kun oppii tuntemaan keittiöhenkilökuntaa,  osaa myös arvostaa päiväkodin maistuvaa ruokaa.

 


Teksti Marjut Huhtala, kuva Virpi Kulomaa