Kotipalveluateriat - tuttua ruokaa turvallisesti

Tampereen Ateriaan kuuluva Koukun Helmi tuottaa kotipalveluateriat yli tuhannelle asiakkaalle Tampereen ja Nokian alueella. Aterioiden laadun ja turvallisuuden takaavat nykyaikaiset tuotantomenetelmät ja -tilat.

Koukkuniemen vanhainkodin ravintokeskuksena aiemmin toiminut Koukun Helmi aloitti toimintansa täysin uusissa tiloissa elokuussa 2008. Vanhainkodin asukkaille ja henkilöstölle järjestetyn nimikilpailun pohjalta toteutettiin myös nimenuudistus. Näsijärven kauniissa rantamaisemissa sijaitsevan Koukun Helmen rakennus- ja tuotannonsuunnitteluun osallistui henkilökunnasta koostuva projektityöryhmä, johon kuuluivat mm. yksikön ruokapalvelupäällikkö, kokkeja ja ruokapalvelutyöntekijöitä. Varsinainen rakennusvaihe kesti noin puolitoista vuotta.

Kotipalveluaterioiden lisäksi Koukun Helmi toimittaa ateriat vanhainkodin 900 asukkaalle ja henkilöstöravintolaan. Tuotantopäällikkö Tuija Silván kertoo, että suunnitteluvaiheessa päädyttiin kotipalveluaterioiden osalta cook&chill –menetelmään. Se mahdollistaa tehokkaan ja kannattavan ruokatuotannon kasvavalle kotipalvelun asiakaskunnalle.  Käytännössä asiakas saa valmiit, kylmät ateriat kotiovelle tai halutessaan suoraan jääkaappiin kahdesti viikossa. Asiakas tilaa ruoat kuuden viikon kiertävältä perusruokalistalta ja toimituspäivittäin kuudesta tai kahdeksasta vaihtoehdosta. Ruoat ovat monipuolisia ja täysipainoisia, vanhusten suosimia suomalaisia perusruokia.

Kotipalveluateriat pakataan  + 12 asteisessa korkeamman hygienian pakkaustilassa. Säilyvyyden varmistamiseksi tuotteet pakataan suojakaasuun. Tuija kertoo, että kaikkien reseptien säilyvyys on testattu ennen lopullista valintaa laboratoriotestein ja aistinvaraisesti.  Kokemus on opettanut, miten mm. raaka-ainevalinnoilla ja suojakaasun koostumuksella säilyvyyteen voidaan vaikuttaa.

Ruokien kuljetuksesta asiakkaalle vastaa ulkopuolinen kuljetusyritys. Tuija toteaa, että kumppanuuteen kiinnitettiin huomioita sopimusvaiheessa ja edellytyksenä olivat mm. kuljettajan hyvät asiakaspalvelutaidot ja asianmukainen työasu. Kuljettaja avustaa vanhusta toimituspäivinä aterioiden avaamisessa ja kuumentamisessa. Muulloin avusta huolehtii kotipalvelun henkilökunta.

Tuotantorakennuksen ja – menetelmien suunnitteluvaiheessa oli todellista hyötyä vahvasta ammattialan kokemuksesta:
”Toiveet ja tavoitteet olivat hyvin selvillä, joten ne helpottivat suunnittelutyötä”, hymyilee Tuija. Hän on erittäin tyytyväinen Koukun Helmeen kokonaisuudessaan ja palautekyselyjen pohjalta on asiakastyytyväisyys myös jatkuvasti parantunut. Silti Tuija muistuttaa jatkuvan toiminnan kehittämisen seuraamisen merkitystä ja kumppanuuden kehittämistä. Erityisesti kotipalveluaterioissa yhteistyö kuljetusyrityksen ja kotipalvelun henkilökunnan kanssa on tärkeää, sillä aterioiden toimitukset ja ruokailuhetket ovat monelle vanhukselle päivän kohokohta.

 
Teksti ja kuva Virpi Kulomaa