Koulun kokki ehtii moneen

Kokki Janne Sandblomin eestiläisen nimen takaa paljastuu huumorintajuinen ja toimelias nainen. Janne muutti aikoinaan Eestistä Suomeen työn perässä, kun Nokian pääkonttorin henkilöstöravintolassa tarvittiin venäjänkielentaitoista kassatarjoilijaa.
Vaikka maa vaihtui, säilyi työnantaja samana.

Eestissä Jannella oli heti ravitsemisalan opiskelujen jälkeen lähtenyt ura hienosti käyntiin Fazer Amicassa, jonka useissa toimipisteissä hän työskenteli aluksi kokkina ja myöhemmin esimieskoulutuksen suoritettuaan ravintolapäällikkönä.

Koulun kokki on ylpeä työstään

Tällä hetkellä Janne on kokkina Kirkkonummella yläkoulun ja lukion yhteydessä sijaitsevassa aluetuotantokeittiössä, jossa valmistetaan päivittäin noin 2000 annosta kouluruokaa. Janne viihtyy erinomaisesti työssään ja säännöllinen päivätyö sopii nykyiseen elämäntilanteeseen.  Jannen perheeseen kuuluvat perämiehenä työskentelevä aviomies ja 7-vuotias poika.

Ennen nykyistä pestiään Janne työskenteli vuoromestarina. Työ oli mieluisaa, mutta molempien vanhempien vuorotyö ei lapsen hoitojärjestelyjen ja perheen yhteisen ajan vuoksi ollut Jannesta toimiva vaihtoehto.  Näin hän päätyi työpaikanvaihdokseen ja sitä kautta suurkeittiöön, jossa työskentely oli hänelle positiivinen yllätys.

”Olin aluksi  hieman ennakkoluuloinen suurkeittiötyötä kohtaan. Nopeasti kuitenkin tajusin, kuinka väärässä olin ollut. Työ suuren koulun tuotantokeittiössä on haasteellista ja valmistamamme ruoka erittäin laadukasta sekä maukasta.  Harmittaa todella paljon, ettei kouluruokaa osata aina arvostaa tarpeeksi”, pohtii Janne ja laittaa samalla  linjastoon näyttäviä hedelmäkoreja ja patonkeja nälkäisiä oppilaita varten. Meneillään on eurooppalaisen ruoan teemaviikko ja tarjolla ranskalaista bouillabaissea.  Kunnan ruokapalvelun itse kehittelemä resepti on saanut paljon kiitosta oppilailta sekä koulun henkilökunnalta.

Ruoka on myös mieluisa harrastus

Jannelle ruoka on ollut läheinen asia koko elämän. Lapsuuden hän vietti maatilalla ja tutuksi tulivat heinänteon lisäksi lypsäminen sekä ruoanvalmistus. ”Osallistuin lapsena maatilamme töihin ahkerasti, joten nautin nyt kun minulla on aikaa perheen ohella myös itselleni”, muistelee Janne lapsuuttaan. Säännölliseen päivätyöhön siirtyminen mahdollisti omat harrastukset entistä paremmin.  Aviomiehen houkuttelemana hän testasi ammuntaa, osui ja siitä alkoi innostus uuteen harrastukseen. SM-tason urheiluammunnan lisäksi hän kuuluu paikalliseen metsästysseuraan. Itse metsästetyt pienriista ja metsäkanalinnut muuttuvat kokin käsissä herkullisiksi aterioiksi, joista perhe ja ystävät saavat nauttia.

Ruoka on Jannelle työn lisäksi harrastus, josta hän on äärimmäisen kiinnostunut. Hän lukee paljon alan kirjallisuutta. Niin työssä kuin vapaa-ajallakin Janne haluaisi korostaa ruoan arvostamista ja sesonginmukaisuutta.  Hän kannattaa arkiruokailussa kunnollista ja laadukasta, lapsille maistuvaa selkeää perusruokaa, jollaista suomalaisille koululaisille on tarjolla päivittäin.

 

 

Teksti ja kuva Virpi Kulomaa

Lisätietoa

Kouluruokailu – kasvatusta, makuja ja vastuullista yhteistyötä
Kouluruokailussa asiakas on tärkein
Julkisten ruokapalvelujen markkinointi on suunnitelmallista työtä
Koulun kokki -peli
Kouluruokadiplomi