Vanhusten ruokailu - hoivaa ja huolenpitoa asiakasta kunnioittaen

Espoossa Träskandan kartanon luonnonkauniilla alueella sijaitseva Aurorakoti on pitkäaikaishoitoa tarjoava hoivakoti, jonka 230 asukkaasta valtaosa on fyysistä apua tarvitsevia vanhuksia.

Espoo Catering liikelaitokseen kuuluvan Aurorakodin ravintolapäällikkö Niina Reunanen kertoo, että työtä pitkäaikaispotilaiden ja ikäihmisten ruokailun kehittämiseksi on tehty paljon: ”Asiakkaiden toiveita kuunnellaan ja niiden pohjalta myös toimitaan."


Toiveet ovat usein pieniä, mutta tärkeitä ruokailun onnistumisen kannalta erityisesti silloin, kun sairauksien vuoksi ruoka ei tahdo maistua. Kestosuosikkeja ovat tutut ja perinteiset ruoat, kuten peruna eri muodoissaan sekä puurot ja kiisselit.Ruokalistan suunnittelussa on mukana pitkäaikaispotilaiden ravitsemukseen perehtynyt työryhmä.  Huomioita kiinnitetään asiakkaiden toiveiden lisäksi heidän erityistarpeisiinsa, kuten ruokien energiapitoisuuteen.


Myös keittiössä ammattitaitoinen henkilökunta panostaa erityisruokavalioiden tuotekehitykseen. Esimerkiksi rakennemuutettujen ruokien kohdalla pyritään löytämään asukkaita miellyttäviä ratkaisuja ruokien tarjoilussa.
”Sosemaisessa ruokavaliossa kinkkuleikkele korvataan itse tehdyllä kinkkulevitteellä ja vajaaravitsemuksesta kärsiville räätälöidään energiapitoisia aterioita vanhusten mieltymyksiä kunnioittaen”, Niina kertoo.


Mutkaton yhteistyö koko henkilökunnan kanssa on arkipäivää. Palautetta kerätään keskustelemalla
osastoilla asukkaiden ja hoitajien kanssa sekä selkeillä, helppotäyttöisillä lomakkeilla.
Kodinomaiseen hoivaan ja huolenpitoon panostetaan ja tilauksesta keittiö toimittaa vaikka valmista pullataikinaa leivontahetkiin, jolloin osastolla voidaan nauttia vastaleivotun pullan tuoksusta. Kesäisin puolestaan puutarhassa voidaan viettää lettukestejä vehreää ympäristöä ihaillen.


Teksti ja kuvat Virpi Kulomaa