Ruokapalvelut vaikuttavat ruokakulttuuriimme


Julkisten ruokapalvelujen tarjoamat ateriat ja salaattipöydät ovat tarjonneet mallia myös kotona syötäville aterioille.
Ravitsemuksellisesti tasapainoisten aterioiden ohella ruokapalveluilla on oiva tilaisuus tutustuttaa asiakkaitaan uusiin makuihin. Muistan esimerkiksi eräästä omasta tutkimuksestani, kuinka perheenäidit kertoivat saaneensa työpaikan henkilöstöravintolan ruokalistalta hyviä vinkkejä kotiaterioihin. Kysymys ei ole vain uutuuksien esittelystä, vaan ruokapalveluilla on usein mahdollisuus myös muistuttaa menneestä valmistamalla silloin tällöin suomalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvia ruokalajeja. 

-Toki asiakkaita on kuunneltava herkällä korvalla, mutta silti ruokapalveluilla on mahdollisuus tehdä omia tulkintoja siitä, mitä suomalainen ruokakulttuuri tänä päivänä on. Samalla ruokapalvelut voivat merkittävällä tavalla edistää ruoan tuotannon ja kulutuksen kestävyyttä omilla valinnoillaan.

Suomalaiset syövät elämänsä aikana runsaasti ruokapalvelujen tarjoamia aterioita, siksi ammattikeittiöillä ja niissä työskentelevillä on vaikuttava asema.Maksuton kouluruokailu on tärkeä suomalainen sosiaalinen innovaatio, jota on syytä vaalia.

- Minua on joskus askarruttanut se, kuinka vähän oppilailla on aikaa syödä lounaansa. On toki hyvä, että myös ruoan laatuun kiinnitetään huomiota, mutta on syytä muistaa, että ruokakulttuuriin kasvamisessa on kysymys yhteisön jäsenyydestä ja kanssakäymisestä muiden syöjien kanssa.

- Vuorovaikutus ruokapalvelujen henkilökunnan ja lasten välillä on uskomattoman tärkeää, koska sen avulla voimme oppia toinen toisiltamme. Kärsivällinen aikuinen voi vähitellen avartaa lapsen käsityksiä ruoasta. Kekseliäs lapsi taas voi tarjota aikuisille uusia ideoita.

-Omasta kouluruokailusta minulla on varsin myönteisiä muistoja. Joskin muistan pitkät, hälisevät jonot. Kanaviillokki on jäänyt mieleen suosikkiruokana, mutta muistan olleeni sitä mieltä, että tomaattikeiton riisit olisi voinut käyttää johonkin muuhun ruokalajiin. Tämä paljastaa lopullisesti ikäni, mutta kyllä juhlapäiviä olivat ne kerrat, jolloin saimme Trip-mehutetran.

Lisätietoa
Ruokakulttuurimme puolesta on tehtävä yhteistyötä
Kouluruokailu – kasvatusta, makuja ja vastuullista yhteistyötä
Opiskelijaruokailusssa panostetaan nuorten toiveisiin
Suomalaista kouluruokaa New Yorkissa
Tulevaisuudessa asiakkaat ovat entistä laatutietoisempia