Suuressa yksikössä tekniikka tukee ammattilaisten työtä

HUS:n Ravioli Meilahti tuottaa ateriapalvelut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin  Meilahden alueella oleviin sairaaloihin. Suomen suurimmassa sairaalan ravintokeskuksessa tuotetaan päivittäin 6800 ruoka-annosta, joista 4000 potilaille ja loput henkilöstöruokailuun. Ruoan parissa työskentelee 85 työntekijää. Ravioli Meilahden toiminnoista vastaa ravitsemispäällikkö Anna Paajanen.

”Suuren yksikön toiminnassa erityisen tärkeässä roolissa ovat saapuvan tavaran vastaanotto ja sen hallinta”, kertoo Anna. Varastossa tilat ja toiminnot muistuttavatkin suuruudeltaan pientä tehdasta. Tästä on hyvä aloittaa varsinainen ruokatuotanto monine vaiheineen, joiden lopputuloksena ovat juuri oikeanlaiset ruoka-annokset potilaiden lautasilla tai monipuoliset lounasvaihtoehdot henkilöstöravintolan puolella.

Koska toiminta on suurta, tarvitaan työtä tukevaa tekniikkaa ruokatuotannon jokaisessa vaiheessa. Kasvikset pestään upouudessa pesulinjastossa ja biojätteet matkaavat katonrajassa kulkevia putkistoja pitkin. Pesuaineet annostellaan pesujärjestelmiin keskitetysti. Valmis ruoka toimitetaan asiakkaille kuljetusvaunuissa, jotka trukkien kyydissä matkaavat jopa 5 km kattavan maanalaisen tunneliverkoston myötä sairaalan osastoille.

Tekniikan lisäksi ravitsemisalan töissä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa ammattitaitoisia työntekijöitä. Anna on erittäin tyytyväinen henkilökuntaansa, joka koostuu tasaisesti sekä miehistä että naisista. Vahvoille käsivarsille on käyttöä, sillä monissa tehtävissä vaaditaan edelleen fyysistä voimaa ja lisäksi taitoa käyttää koneita ja laitteita monipuolisesti. Toisinaan johtotehtävistä irrottaudutaan keittiön puolelle auttamaan, jos tarve vaatii. ”Ymmärrys käytännön toiminnasta on suunnittelutyössä tärkeää”, painottaa Anna.

Ravioli Meilahden avarassa ja hyvin suunnitellussa keittiössä on ammattilaisten hyvä työskennellä tekniikkaa hyödyntäen. Valaistus on miellyttävä ja koko työympäristö viihtyisä ja toimiva. Työntekijöiden työviihtyvyys on tärkeä asia ja siihen panostetaan mm.  tukemalla ammatillista kehitystä. Esimerkiksi erityisruokavalioiden osalta jatkuva kouluttaminen on välttämätöntä. Myös työnkiertoa tuetaan ja suuressa yksikössä siihen on hyvä mahdollisuus, sillä tarjolla on paljon monipuolisia ja vaihtelevia tehtäviä. Anna toteaakin, että toiminnan laajeneminen tulevaisuudessa ja asiakasnäkökulman jatkuva huomiointi pitävät huolen siitä, että mielenkiintoisia haasteita riittää koko henkilöstölle jatkossakin.


Teksti ja kuva Virpi Kulomaa