Kokki unelma-ammatissaan

 

Vesa Keinänen, 31,  työskentelee lapsuuden unelma-ammatissaan. Kokki-opintojen jälkeen töitä on riittänyt ja nuoresta iästä huolimatta hänelle on kertynyt alalta jo yli kymmenen vuoden työkokemus.

Vesan urahaaveet olivat selvillä jo 4-vuotiaana, jolloin hän oli päättäväisesti ilmoittanut tulevansa isona kokiksi.  Peruskoulun päätyttyä lapsuuden toiveammatti kiinnosti edelleen ja hän aloitti ruokapalvelun perustutkintoon johtavat opinnot.

Opiskellessa ja työharjoittelujaksoilla tutuiksi tulivat niin ravintolan kuin suurkeittiönkin ruoanvalmistus. Kokemuksen myötä Vesalle vahvistui ajatus kokin työstä suurkeittiön puolella, sillä massatuotanto ja suurien määrien valmistus vetivät puoleensa pikkutarkkaa ravintolatyötä enemmän.

Opintojen jälkeen Vesa meni armeijaan ja pääsi siellä hyödyntämään tuoretta ammattitaitoaan. Hän toimi laivakokkina miinalaiva Pohjanmaalla ja sai arvokasta työkokemusta vastatessaan muonituksesta koko varusmiespalveluksensa ajan. Vesa painottaa, että heti opiskelujen jälkeen kannattaa aktiivisesti ja rohkeasti hakeutua alan töihin, jotta ammattitaitoa alkaa kertyä. Työkokemus on valttia myöhemmin, kun etsii omaa unelmapaikkaansa.

Armeijan päätyttyä Vesan urapolku eteni muutaman lyhyen sijaisuuden kautta pitkäaikaiseen työhön keskuskeittiön kokiksi. Toimenkuvaan kuului muutamien tuhansien annosten valmistaminen päivittäin kouluihin ja päiväkoteihin. Siirtyminen keväällä pieneen, yhden henkilön ammattikeittiöön hoivakoti Villa Lauriinaan, toi uutta piristystä uralle.”Nuoruuden haaveissa on ollut oma paikka, kuten monella kokilla. Pieni keittiö on uutta itselleni ja vastaa lähes omaa”, hymyilee Vesa. Villa Lauriinan johtaja Minna Leeve kertoo, että hoivakotia suunniteltaessa taloon haluttiin ruoanvalmistuksesta vastaava kokki tuomaan kodinomaisuutta ja huomioimaan ikäihmisinä olevien asukkaiden yksilöllisiä toiveita. Vesan vastuulla ovat keittiön toiminnot ja aterioiden valmistaminen, mutta ruokailuhetkistä huolehtii koko työyhteisö, johon hän kiinteästi kuuluu.

Vesan mielestä parasta ammattikeittiötyössä ja kokin tehtävässä on ehdottomasti työn monipuolisuus. ”Ruoanvalmistus, leipominen, astiahuolto, ruokalistojen suunnittelu ja raaka-ainehankinnat tekevät työstä vaihtelevan ja kiinnostavan ”, kiteyttää Vesa. Vesan vankkaa ammattitaitoa tukee mutkaton ja rauhallinen luonne, jolla hän selviää kokin työssä hermoilematta. ”Kokemuksen myötä kehittyy soveltamistaito. Ohjeita osaa muuntaa helposti ja poikkeustilassa vaikka nyhjätä ruoan tyhjästä”, hän naurahtaa.

Vapaa-aika kuluu Vesalta perheen ja lasten urheilu- ja musiikkiharrastusten parissa. Aikaa on myös omille mieleisille harrastuksille, kuten kalastamiselle. Kotona perheelle maistuu parhaiten simppeli perusruoka, jonka valmistamisesta hän yhdessä vaimon kanssa huolehtii. Unelma-ammatissaan toimivaa kokkia ei siis ruoanlaitto työpäivän jälkeenkään kyllästytä. ”Tämä on mukavaa hommaa. Tässä työssä ruoalla saa leikkiä, kuten opettajani aikoinaan totesi”, hymyilee Vesa.

Teksti ja kuva Virpi Kulomaa