Suurtalouskokki Kati Jaakonen kannustaa rohkeuteen ja luovuuteen

Suuren suosion saavuttanut Hellapoliisi-sivusto sisältää maistuvia reseptejä kotikokkaajien ja –leipurien iloksi. Sivustolla vierailee viikoittain jopa 30 000 - 40 000  ruokaharrastajaa reseptejä etsien ja mielipiteitä vaihtaen. Hellapoliisin ylläpitäjä on innokas ruoanlaiton ja leivonnan harrastaja Kati Jaakonen, joka on koulutukseltaan suurtalouskokki. Sydäntä lähellä oleva ruokaharrastus ja reseptien tuotekehittely pohjautuvat vankkaan ravitsemisalan ammattitaitoon.

Kati, mihin innokkuutesi ruoanlaittoa kohtaan pohjautuu?

Kun olin nuori tyttö, äitini oli hyvin vakavasti sairas ja vietti pitkiä aikoja sairaalassa. Halusin helpottaa isäni taakkaa, koska hän vietti työpäivien jälkeen aikaa äidin luona. Valmistin usein ruokaa kotona ja leivoin vieraille tarjottavat niillä taidoilla,  joita minulla oli.

Yläasteen kotitaloustunneilla minulle jäi useimmiten pääruoan valmistus, joka harmitti, koska olisin halunnut mieluummin leipoa. Näin jälkikäteen ajateltuna on hyvä, että jouduin tekemään myös sellaista, joka ei ollut kaikkein mieluisinta.

Miten aikoinaan päädyit opiskelemaan suurtalouskokiksi?

Minulle yläasteaika oli helppoa, koska tiesin jo 13 vuotiaana haluavani kokkikouluun. Kävimme tutustumassa muutamiin eri ammattikouluihin ja ihastuin ilmapiiriin. Minusta oli hienoa katsoa, kun yhdessä luokkahuoneessa oli paljon kokin vaatteisiin pukeutuneita oppilaita ja he tekivät ruokaa. Mikä voisi olla ihanampaa kuin tehdä ja maistella ruokia kaikki päivät, ajattelin.

Ammattikeittiöala on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden työllistäjistä Suomessa. Olisiko sinulla ohjeita tai neuvoja niille, jotka pohtivat uravalintaa ruoan parissa?

Itse halusin ehdottomasti ravintolakokkilinjalle, sillä se kuulosti mediaseksikkäämmältä. Laivakokin työ kuulosti myös kivalta, mutta kun tutustuimme laivan keittiöön, illuusio kariutui hyvin pian. Matalat ja pienet tilat ja kova kiire saivat miettimään, haluanko sitä ihan todella. Naisopettajamme kehoitti tyttöjä pohtimaan muutaman kerran kumpi linja kannattaisi valita, suurtalouspuoli vai ravintolapuoli. Hän sanoi, että tulevaisuudessa teillä monella on perhe ja lapsia, silloin säännöllinen päivätyö helpottaa elämää.

Jääräpäisesti hakeuduin kuitenkin ensin ravintolapuolelle ja opiskelin vuoden ravintolakokin erikoistumislinjalla.  Tässä vaiheessa luonto puuttui peliin ja tulin raskaaksi. Vaihtoehtoina olivat vauvan hoidon vuoksi joko välivuosi tai iltakouluna suoritettava suurtalouskokin aikuiskoulutus. Päädyin aikuiskoulutukseen pariin ja lopulta valmistuin suurtalouskokiksi vain puoli vuotta myöhemmin kuin ravintolapuolen luokkakaverini. Tämän lisäksi minulla oli puolitoistavuotias tytär. Tätä ratkaisua en ole katunut päivääkään.

Myöhemmin työskentelin suurissa, yli sadan lapsen päiväkodeissa, joissa oli valmistuskeittiö. Vaikka suurtalouspuolella työssä sooloiluun ei ole yhtä paljon varaa kuin ravintolakeittiöissä, on aina osa-alueita, joissa omaa osaamistaan voi hyödyntää ja ideoita siirtää vaikkapa leivontaan, maustamiseen, salaattivalikoiman monipuolistamiseen ja esillelaittoon.

Miten rohkaisisit ravitsemisalan opiskelijoita opinnoissaan ja työharjoittelupaikkojen valinnassa?

Tässä maassa työ ei tekemällä lopu. Keittiötyö on totta puhuakseni raskasta ja kuten palvelualalla usein, melko matalasti palkattua, mutta niin kauan kuin on ihmisiä, niin kauan on vatsoja joita ruokkia. Työ on mielekästä ja luovuutta on lupa käyttää. Tyytyväiset asiakkaat ovat työn suola ja sokeri.

Omaa erityisosaamistaan kannattaa hyödyntää ja etsiä mielenkiintoisista aiheista lisäoppia. Erityisosaaminen on aina plussaa ja lisää mahdollisuuksia valita työtehtäviä. Harjoittelupaikkaa kannattaa etsiä rohkeasti hieman haasteellisistakin paikoista, eikä tyytyä aina helpoimpaan mahdolliseen. On hyvä pitää mielessä, että jokaisesta paikasta jää aina jotakin takataskuun, jota voit muistella jälkeenpäin. Opit huomaamaan mistä pidät, tai millaiseen paikkaan et ainakaan halua sijoittua jatkossa.

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä parasta suomalaisessa joukkoruokailussa ja missä olisi eniten kehitettävää?

Koulujen, päiväkotien, sairaaloiden, työpaikkaruokaloiden ja muiden suurkeittiöiden tarjonnan laatuun ja valikoimaan on viimeisen vuosikymmenen aikana satsattu paljon. Kannattaa muistaa, että päivän tärkeimmän ja ehkä jopa ainoan lämpimän aterian monet syövät juuri edellämainituissa paikoissa. Vaikka salaatit ovat nykyään aika monipuolisia, voisi minusta salaattivalikoimaa vielä laajentaa. Tässä vaaditaan vain  rohkeutta kokeilla erilaisia raaka-aineita ja käyttää tuoreita yrttejä enemmän tuomaan lisämakua ja vivahdetta. Pienillä asioilla saadaan luotua positiivisia mielikuvia koko ateriahetkestä.

Reseptiarkistosi sisältää yli 2000 reseptiä. Mistä saat ideat tuotekehittelyyn?

"Tämä kysymys on vaikea ja vaikka se on esitetty minulle kymmeniä kertoja, en koskaan osaa siihen kunnolla vastata. Reseptit syntyvät lempiaineksia tai kaapissa olevia aineksia ennakkoluulottomasti yhdistelemällä. Usein yritykset haluavat että kehittelen reseptejä, joissa on käytetty tiettyjä aineksia ja reseptin pitäisi sopia tietynlaiseen tilanteeseen tai tietyn ikäisille ruokailijoille. Muuten saan vapaat kädet ja silloin reseptistä tuleekin yleensä hyvä.

Hyvä resepti sisältää vain muutamia raaka-aineita ja ehkä jonkin yllätyksen mausteen tai vaikkapa kastikkeen muodossa. Paras resepti on myös helppotekoinen ja nopea valmistaa. Idean saatan napata mistä vain. Olen ehkä ajatellut valmistaa kiisselin ja huomaankin sattumalta kaupan hyllyllä mangomehua tai omenakuutioita. Kiisselistä saattaa sitten tulla mangokiisseli tai omenapala-kiisseli ja niitähän voi höystää vaikkapa mangoon sopivalla inkiväärillä kermavaahdon joukossa tai kanelilla maustetulla vaniljavaahdolla.

Kati, kerro vielä mitä ruokaa suosittelisit kesän kynnyksellä niin kotikokkaajalle kuin ammattikeittiöönkin.

"Broileri on jo pidemmän aikaa ollut oma suosikkini, se on kevyttä ja nopeasti kypsyvää ja sopii lähes kaikkeen ruoanvalmistukseen. Kesäiset salaatit, vartaat ja paistokset valmistat erilaisista broileripaloista ja suikaleista. Käytä rohkeasti sekä ruoissa ja salaateissa bulguria, couscousia, erilaisia kasviksia ja runsaasti yrttejä ja tarjoa ruoka lämpimänä tai kylmänä. Iloista asennetta roppakaupalla!

 Teksti Virpi Kulomaa ja Kati Jaakonen, kuva Kati Jaakonen