Kokki-opiskelijoiden koulupäivä koekeittiössä

Helsingin palvelualojen oppilaitoksen opiskelijat olivat mukana Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry:n järjestämässä Ideoi ikäihmiselle maistuva välipala –kilpailun reseptien testauksessa 5.10.2011 Unileverin koekeittiöllä Helsingin Vallilassa. Opiskelijoille erilainen koulupäivä oli mieleenpainuva kokemus ja vaihtelua normaaliin koulutyöhön.

Reseptikilpailun tuotteiden valmistamisesta tuomariston arvioitavaksi vastasivat opiskelijat Jutta Vironen, Nea Aura, Linda Eriksson, Eetu Paldan ja Marko Lemmetty lehtori Arja Dillströmin johdolla. Motivoituneilta ja työstään kiinnostuneilta opiskelijoilta ruoanvalmistus hoitui ammattimaisella otteella.

Tuotteiden arviointiosuus suoritettiin ns. hiljaisena arviointina, jossa tuomariston jäsenet pisteyttivät itsenäisesti kilpailutuotteet maun, rakententeen ja ulkonäön perusteella. Lisäksi tarkastettiin tuotteiden ravitsemukselliset arvot ja opiskelijat saivat kertoa kokemuksiaan valmistamistaan resepteistä ja niiden työvaiheista.

Toista vuotta kokki-opintoja suorittavilla opiskelijoilla oli takanaan jo kaksi työssäoppimisjaksoa sekä ensimmäiset ammattiosaamisen näytöt. Kolmantena opiskeluvuotena vuorossa ovat vapaasti valittavat opinnot, joissa ammatillisen suuntautumisen voi päättää oman kiinnostuksensa pohjalta. Monilla ensisijainen haave on suuntautua ravintolapuolelle, joten yhteistyö oli opiskelijoille tervetullut katsaus suurkeittiöiden monipuoliseen työhön ja erityisosaamiseen.

Ideoi ikäihmiselle maistuva välipala -kilpailu on osa Herkkuammatti-kampanjaa.

Lisätietoa kilpailun voittajasta

Talkkunainen tiramisu reseptikilpailun voittajaksi

Reseptikooste

Maistuva välipala ikäihmiselle (pdf)

Kilpailun tuomaristo

Anitta Smura, Omnia
Petri Koskela, maa- ja metsätalousministeriö
Helena Lehtinen, Sodexo
Jarmo Huuhtanen, Electrolux Professional Oy
Erja Tuovinen, Heinon Tukku Oy
Taija Haiko, HK Ruokatalo Oy
Ritva Seppälä, Unilever Food Solutions
Marjut Huhtala, Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry
Virpi Kulomaa, Suurtalousalan yhteistyöjärjestö FIDA ry

Kuvassa Marko Lemmetty, Linda Eriksson ja Nea Aura valmistamassa maistuvia välipaloja.

Teksti ja kuva Virpi Kulomaa
Artikkeli on julkaistu AmmattikeittiöOsaaja -lehdessä 4/2011