Konsultin työssä reissataan ja sparrataan

"Olen aina halunnut vaihtelua ja vaikka työsuhteet ovat olleet pitkiä, kokemusta erilaisista tehtävistä on kertynyt melko laajalti. Olen toiminut kokkina, tarjoilijana, hovimestarina, ravintolapäällikkönä, keskuskeittiön päällikkönä, myyntipäällikkönä, aluepäällikkönä, tuote- ja ostokehitystehtävissä. Työkokemusta on myös juhlapalvelusta ja maaseutumatkailusta”.

 

"Olen kiertänyt oman yritykseni Damico Oy:n nimissä maata kuuden vuoden ajan. Julkisen sektorin asiakkaita on lähemmäs pari sataa, yksityisen sektorin asiakkaita sen lisäksi. Työssä reissaaminen ei tunnu raskaalta, kun päättää, että esimerkiksi ajomatkat on omaa laatuaikaa – aikaa hiljentyä ja miettiä syntyjä syviä."

"Ruokapalveluiden johtamisen tukena käytetään vielä muihin toimialoihin nähden vähän konsultointipalveluita. Kuitenkin juuri nimenomaan julkiset palvelut ovat murroksessa; toimintaympäristö haastaa meitä yhä tehokkaampaan ja enemmän lisäarvoa tuottavaan toimintaan – enemmän, laadukkaammin ja halvemmalla."

"Konsultaation tilaaminen ei tarkoita sitä, että omaan osaamiseen ei uskottaisi. Konsultin käyttö osoittaa johtajan tervettä itsetuntoa ja halua kehittää toimintaa parhain käytettävissä olevin keinoin. On tärkeää osata kääntyä konsultin puoleen ajoissa, ei vasta sitten, kun tilanne on jo ajautunut jollakin tavalla umpikujaan. Konsultti täydentää sitä osaamista, jota omassa toiminnassa jo on eli konsultti voi tuoda tilaajalle tilanteesta riippuen täydentävää tietoa, taitoa - tai vaikkapa aikaa!"

"Kyllä asiakkaat tietävät, mitä pitää tehdä. Roolini on toimia usein vain kehitysprojektin käyntiin polkaisijana, sparraajana tai vain lisäresurssina. Poliittiset päättäjät tarvitsevat usein ulkopuolista näkemystä ja rohkaisua isojen muutosten edessä. Työ on haasteellista, sillä konsulttina pitää kestää oman työn julkista kritisointia, kiistatilanteita ja pysyä tyynenä kaikesta huolimatta."

"Verkostoituminen on tärkeää. Damico järjestää alueellisia tapaamisia ruokapalvelupäälliköille, joihin jokaiseen on suunniteltu eri aihe, esimerkkeinä ympäristön huomiointi, keittiösuunnittelu, asiakaspalvelu tai ruoka- ja siivoustyön yhdistäminen. Tärkeintä kuitenkin on, että on alueellisia vertaisryhmiä, joissa vaihdetaan kokemuksia ja saadaan tukea omaan työhön."

"Vapaa-aika kuluu lukien, kokaten tai kuntosalilla, mieluisaa on myös tyttären koirien kanssa touhuaminen. Kun edellisestä tutkinnosta on jo aikaa seitsemisen vuotta, taitaa olla taas aika hakeutua myös itse opiskelemaan. Opiskelussakin parasta on uusi verkosto ja ne kokemukset, joita sen ryhmän kautta on ammennettavissa."

 


Teksti Minna Dammert ja Virpi Kulomaa, kuva Virpi Kulomaa